CODEC صوتي چيست ؟


سلام به تمامي دوستان و علاقه‌مندان به شبکه و مراکز تلفني VOIP ، با قسمت دوم از مجموعه مقالات آموزش راه اندازي VOIP سيسکو در خدمت شما عزيزان خواهيم بود . همانطور که در قسمت قبلي مقالات ويپ سيسکو گفته شد ، در اين قسمت از مجموعه بلاگ آموزشي Figika مي‌خواهيم به بررسي مفهوم کدک صوتي بپردازيم و پاسخي کامل براي سوال Codec صوتي چيست ؟ ارائه کنيم . با ما همراه باشيد .


آشنايي با کدک هاي صوتي :


در قسمت قبلي مقالات در مورد برخي از مفاهيم اوليه براي ورود به دنياي جذاب VOIP صحبت کرديم ، اگر به خاطر داشته باشيد يکي از  راه اندازي ويپ اين مفاهيم اوليه ، کدک صوتي بود ، که گفتيم به فرايند تبديل موج آنالوگ به سيگنال ديجيتال کدک صوتي گفته مي‌شود .


حال مي‌خواهيم اين موضوع را بيشتر بشکافيم و با انواع کدک‌ها آشنا شويم . هنگامي که شما با استفاده از تلفن با يکي از همکارانتان تماس مي‌گيريد ، سيستم تلفن بايد در اولين قدم موج‌هاي دريافتي از صداي شما را دريافت کرده و سپس آن‌ها را به bitهاي 0 و 1 تبديل کند تا بتواند براي طرف مقابل خود ارسال کند .


قبل از اين که بحث را به طور تخصصي ادامه بدهيم اين دو نکته را به ياد داشته باشيد :



  1. گوش انسان مي‌تواند فرکانس بين 20 تا 20000 هرتز را بشنود .

  2. صداي انسان بين 200 تا 9000 هرتز مي‌باشد .


حال که نکات فوق را مي‌دانيد به سراغ نظريه‌ي دکتر نايکوئيست مي‌رويم ، بر اساس نظريه‌ي دکتر Nyquist که در آن فرکانس 300 تا 4000 هرتز را به سمتي انتقال داده و در سمت گيرنده باز‌سازي مي‌کند ، اگر از بلند‌ترين فرکانسي که مي‌خواهيم به ‌‌سمت ديگر ارسال مي‌کنيم ، دو بار در هر ثانيه نمونه‌گيري کنيم ( نمونه‌‌هاي يک بايتي ) ، مي‌توانيم صداي مورد نظر را در سمت گيرنده ايجاد کنيم . به عبارتي براي اين صدا در فرکانس 300 تا 4000 هرتز را به سمتي بفرستيم بايد از بلند‌ترين فرکانس صدا ( 4000 هرتز ) دو بار در ثاتيه نمونه‌برداري کنيم (4000*2 برابر است با 8000 نمونه در ثانيه ) تا به کمک آن‌ها صدا را در سمت ديگر ايجاد کنيم .


همانطور که گفته شد هر نمونه 1 بايت مي‌باشد ، بنابراين براي اين که با اين يک بايت بتوانيم دو بازه‌ي مثبت و منفي فرکانس مورد نظر را نشان دهيم ، بايد تعداد اعداد قابل نوشتن در آن را به دو بخش مثبت و منفي تقسيم کنيم . ( هر بايت ، 8 بيت مي‌باشد . با هشت بيت مي‌توان از 0 تا 255 را نشان داد . بنابراين نمودار ما از 127- تا 127+ علامت‌گذاري مي‌شود . ) نمودار حاصل از نمونه‌برداري يا محدوده‌ي Quantization به شکل ذيل خواهد بود . ( به اين مرحله از تبديل موج آنالوگ عمليات Quantization گفته مي‌شود . )


 


حال همانطور که گفتيم که بايد 8000 بار در ثانيه از سيگنال صوت مورد نظر نمونه‌برداري کنيم و آن را در يک بايت بنويسيم . بنابراين مي‌توان گفت براي انتقال صوت به يک کانال با پهناي باند 64Kbps احتياج داريم . ( هر بايت برابر است با 8 بيت . 8bit*8000 برابر است با 64000bitps يا 64Kbps )


حال که با اين فرايند تبديل موج آشنا شديد بايد بدانيد که به تمام اين مراحل يا روندي که طي کرديم کدک صوتي گفته مي‌شود . هر کدک صوتي بسته به کيفيت ، ميزان پهناي باند ، ميزان فشرده‌سازي و … مراحل مختلفي را طي مي‌کند . مراحلي که در بالا مطالعه کرديد همگي فرايند کدک G711 a law مي‌باشد . در جدول ذيل مي‌توانيد ليستي از کدک‌هاي پرکاربرد همراه با ميزان پهناي باند و نمره‌ي MOS ( نمره‌اي که به ميزان کيفيت صداي انتقالي داده مي‌شود . ) را مشاهده کنيد .













































MOSBWCodec
4.164KbpsG711
4.264KbpsG722 ( HD Codec )
4.115.2KbpsILBC
3.928KbpsG729
3.8532KbpsG726
3.78KbpsG729a
3.6116KbpsG728

همانطور که مشاهده مي‌کنيد کدک‌هاي مختلف کيفيت صدا و پهناي باند مختلفي دارند ، بعضي از آن‌ها به خاطر سيستم فشرده‌سازي که دارند ، از پهناي باند کمتري استفاده مي‌کنند و کيفيت صداي پايين‌تري نيز دارند . برخي ديگر که کيفيت صداي بسيار مناسبي دارند ( مانند G722 که به کدک HD نيز معروف است  . ) پهناي باند زيادي مصرف مي‌کنند . بنابراين شما به عنوان يک مدير سيستم‌هاي تلفني يا مدير شبکه بايد بسته به سناريوي خود Codec مناسب براي سيستم تلفني خود را انتخاب کنيد . مثلا اگر قرار است تماس شما براي برقراري ارتباط شعبات ار يک لينک WAN محدود عبور کند بايد از کدکي با پهناي باند کم استفاده کنيد و اگر قرار است تماس شما صرفا داخل سازمان يا روش شبکه LAN برقرار شود مي‌توانيد از کدک‌هاي HD نيز استفاده کنيد . البته بايد راه اندازي VOIP توجه داشته باشيد که تمامي تجهيزاتي که در سناريوي خود استفاده مي‌کنيد بايد کدک مورد نظر شما را پشتيباني کنند .


مطالب مرتبط با قسمت دوم آموزش راه اندازي VOIP سيسکو در همين نقطه به پايان مي‌رسد ، در صورت وجود هرگونه سوال يا ابهام در مورد مطالب فوق مي‌توانيد از طريق فيلد ديگاه‌ها با کارشناسان Figika در ارتباط باشيد .


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

پیچ خشکه پیچ آلنی پیچ جوشی پیچ درای وال پیچ پانلی آموزش رايگان طراحي سايت و سئو نرده شیشه ای,نرده استیل,حفاظ استیل رنگین کمان تعمیر کولر گازی در رشت ایده شغل آنلاین آی تی بازان جوان shadkala